La revedere, Comana!

goodbyeIncepand cu editia din aceasta primavara, competitiile care aveau loc in mod traditional la Comana – Cupa Tabere cu Suflet MTB, Cupa TeamXpert si TeamXpert Bike Fest – se vor muta!

Cupa Tabere cu Suflet / TeamXpert Bike Fest este un concurs de mountainbike pentru copii si adulti care s-a desfasurat neintrerupt, primavara si toamna, timp de 11 editii, in Parcul Natural Comana, iar Cupa TeamXpert este o competitie de Corporate Mountainbike ce are loc anual, tot la Comana. Anul acesta am fost nevoiti sa ne mutam.

Astfel, competitia de primavara, precum si cea corporate, vor avea loc la Azuga, iar cea de toamna in Bucuresti, la Divertiland. Sunt doua motivele pentru care ne mutam: (1) pe traseele de la Comana este practic imposibil sa asiguram securitatea concurentilor si (2) nu am gasit modalitatea de a intretine traseele, impreuna cu ceilalti organizatori de competitii.

(1) Ca sa putem organiza concursul de mountainbike in Parcul Natural Comana, trebuie sa platim o taxa si sa obtinem un aviz de la Administratia Parcului Natural. Incepand cu editia de toamna din 2013, dl Valentin Grigore, seful Parcului, a impus in aviz conditia “sa nu restrictionam accesul masinilor” in timpul concursului, “pe traseul de concurs sau in vecinatate”. Am scris la vremea respectiva un scurt articol. Ratiunea impunerii acestei conditii este una strict comerciala, caci pentru intrarea masinilor in Parc, Administratia percepe o taxa.
Nu am avut alta varianta decat sa acceptatam aceasta conditie, desi calitatea competitiilor era afectata si, cel mai important, riscul de accidente crestea foarte mult. Mai mult, Administratia Parcului ne-a cerut o declaratie prin care sa ne asumam in totalitate aceste riscuri.
Asigurarea securitatii concurentilor este primul obiectiv in toate activitatile noastre, inaintea componentei educative sau a celei ludice. Este un principiu de la care nu ne abatem si nu este primul concurs la care renuntam din motive de securitate.
Din pacate, in pofida demersurilor noastre la conducerea Romsilva, nu am gasit intelegerea necesara. In ultimul timp traficul masinilor in Parcul Natural Comana a crescut semnificativ, creandu-se adevarate ambuteiaje la intrarea in Parc.  Oricata dragoste si suflet am pune in acest concurs, nu mai putem sa ne asumam aceste riscuri. Din acest motiv suntem nevoiti sa renuntam.

(2) Traseele de concurs au fost continuu intretinute si imbunatatite. De-a lungul anilor s-au depus eforturi sustinute si s-au folosit resurse importante.
De cativa ani, in Parcul Natural Comana, pe portiuni comune de traseu, au loc si alte competitii de mountainbike. Desi am avut toata bunavointa si am initiat un dialog cu organizatorii pentru intretinerea traseelor, nu am gasit deschiderea necesara in partea cealalta. Padurea a devenit o punte ingusta, caci ajunsese sa afecteze calitatea competitiei, mediul si chiar securitatea participantilor. In aceste conditii am preferat sa nu ne blocam si sa cedam, pentru a oferi un mediu mai curat si perspectiva unei lumi mai bune.

La Comana exista posibilitatea sa organizam in continuare competitia gratuita Cupa Veseliei.

Advertisements

About Radu

http://radusavin.ro
This entry was posted in 2016, Cupa Tabere cu Suflet, TeamXpert BikeFest and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.