De ce un concurs Gratuit de mountainbike?

SportCopii“Chiar este gratuit concursul din 1 iunie? Sigur nu trebuie platita vreo taxa?” ne intreaba uimit un parinte. Da, este gratuit! Nu trebuie platit nimic, iar concursul este unul normal, cu kit de start, numere, un traseu marcat, arbitri pe traseu si premii la final:) Insa fara taxa de participare! Care este motivarea din spatele acestui gest?

Inca inainte sa se nasca proiectele We Care Tabere cu Suflet, pe vremea cand toata energia o puneam in organizarea de evenimente de teambuilding, visam la o zi in care sa oferim fara sa cerem ceva in schimb. Planul era sa oferim servicii de teambuilding gratis cate o zi pe luna, apoi mai mult, pana cand si altii s-ar molipsi si ar face acelasi lucru.
O utopie din pacate, deoarece putini gandesc la fel:( “Suntem un srl, iar scopul unui srl este sa faca bani” spun cei de la Casa Comana de exemplu).

Apoi a aparut Asociatia “Tabere cu Suflet”, o organizatie Nonprofit, ce nu isi propune “sa faca bani”, ci sa ajute copiii, dupa stiinta si puterile membrilor asociati.

Unul din proiectele Asociatiei a fost sa organizeze competitii sportive gratuite. Incepand din 2012 am reusit sa organizam competitii probono de Schi si Snowboard si tot de atunci ne gandim cum sa facem asta si la mountainbike. Aici este mai greu, din cauza firii concurentilor. Pe de o parte sunt nemultumiti de taxa, oricat de mica ar fi, pe de alta parte pretentiile sunt foarte mari, vor cronometrare cu cipuri, lucruri deosebite in kitul de start, etc.
Au mai fost si mesajele politice, cu agenda, pline de ironie rautacioasa, pe Facebook sau forumuri, in care ni se spunea ca suntem mercantili, ca suntem preocupati in primul rand de castig. “Ne-au desfiintat!” spunea unul dintre organizatori. Ce ironie, cand te gandesti care este, de fapt, scopul Asociatiei!:(
Alta ironie: Am aflat mai tarziu ca in spatele acestor mesaje erau alti organizatori de competitii, cu obiective bine determinate:( Nestiind manevrele lor, am propus inca de atunci un concurs Gratuit, Cupa Carcotasilor – Cupa Veseliei, la care a venit un singur concurent insa!:)

In 2013, Asociatia, prin programul We Care Sport pentru toti Copiii, a organizat din nou competitii gratis pentru copii la Schi si Snowboard. In plus, am facut un pas inainte si am acoperit 50% din costurile de participare ale copiilor la competitiile de mountainbike. Doar in prima parte a anului, efortul financiar pe acest proiect a fost de 9 275 Ron. Fondurile au fost obtinute din competitiile de succes, cum ar fi Comana Bike Fest. Nu s-a anuntat cu surle si trambite insa. Gheorghe Dinica, in rolul sau de “textier pentru cersetori” din Filantropica, spunea ca “Mâna întinsa care nu spune o poveste… nu capata nimic”, iar dupa vizionarea acestui film preferam sa nu facem tam-tam cand vine vorba de strans fonduri pentru proiectele Asociatiei

Anul acesta am mers si mai departe si am propus un concurs gratuit, de copii, pe 1 Iunie. Participantii beneficiaza de tot ce presupune un concurs normal, adica punct de alimentare cu apa, dulciuri si banane, traseu marcat, arbitri pe traseu, kit de start sau premii, insa fara taxa de participare.

Semnalele pozitive au aparut imediat: In primele 2 zile s-au inscris 30 de copii, iar un sponsor ne-a contactat si a decis sa ne ajute, tocmai datorita caracterului Probono al competitiei. Il interpretam ca pe un semn ca suntem pe calea cea buna si ca trebuie sa continuam 🙂

Advertisements

About Radu

http://radusavin.ro
This entry was posted in 2014, Cupa 1 Iunie, Tabere cu Suflet and tagged , , , . Bookmark the permalink.