Etica organizatorilor si aglomerarea Traseelor

BusinessEthicsIn ultimii ani concursurile de bicicleta s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. Este o adevarata explozie, in fiecare weekend amatorii de concursuri avand de unde alege. Nu poate decat sa ne bucure acest lucru. Un efect secundar este incarcarea traseelor, in unele zone organizandu-se deja cate 2-3 competitii, de aceea trebuie sa existe o conduita etica a Organizatorilor de Competitii.

TeamXpert Sports Events activeaza in zona outdoor de mai bine de 15 ani. In urma cu 4 ani am organizat prima competitie de mountainbike, iar de atunci numarul concursurilor a tot crescut. Am considerat ca este un fenomen normal cresterea exploziva a competitiilor, ba chiar ne-am bucurat.
Afirmatia poate sa surprinda in conditiile in care unii colegi de breasla, organizatori consacrati de altfel, nu impartasesc aceasta opinie. Daniel Sardan de la Prima Evadare spre exemplu, considera concursurile de la Comana concurente, “fiind in aceeasi zona” spune el.  Ca urmare a facut tot ce depinde de el pentru a discredita concursul si a nu “transfera participanti de la PE la Comana” (ghilimelele ii apartin), iar cei de la clubul pastorit de el ne “evita” inca, dupa 7 editii. 😦

Ne disociem de aceasta viziune meschina (adica preocupat de interese mărunte cf Dex). Ba chiar am creat un program prin care ajutam toti organizatorii care sunt la inceput, au nevoie de ajutor si ni-l cer. Consideram ca mai multe competitii ne ajuta pe toti, organizatori sau participanti. Conditia este sa exista o conduita etica si o colaborare intre organizatori. Cu atat mai mult cand sunt vizate aceeasi zona si aceleasi trasee.

Ca exemplu, noi, cand am ales locul competitiei, i-am sunat pe cei de la Knox, care organizasera o cursa in padurea de la Cernica si le-am spus ca vrem sa organizam un concurs acolo. Ne-au raspuns ca ii deranjeaza si ca nu doresc sa se creeze confuzii in randul participantilor si am ales alta locatie. Marcarea unui traseu trebuie facuta tinand cont de multe lucruri, inclusiv de prezenta unui alt concurs in zona. Fara o colaborare intre organizatori pot sa sufere participantii de la ambele competitii.

In urma cu doua saptamani am aflat de pe net, ca cei de la Riders Club, cu care am avut o incercare de colaborare la On Top of the World 2013, s-au hotarat sa organizeze un concurs tot la Comana. Apreciem alegerea facuta de ei si ne bucuram sa vedem ca si ei scriu cat se poate de frumos despre traseele create si intretinute de noi. Frumos ar fi fost sa ne mentioneze ca autori, dar asta nu-i un capat de tara 😦

Tinand cont ca aproape jumatate din traseu este comun, i-am contactat cu rugamintea sa colaboram pentru a rezolva problema marcajelor permanente, oferindu-le chiar ajutorul ProBono. Iata mesajul. Dialogul a fost refuzat insa. De asteptat, caci nu este prima data cand nu raspund atunci cand nu au interes.

Duminica, dupa Cupa TeamXpert, am povestit tarasenia celor din Echipa de Organizare. Cam toti au fost revoltati si au cerut boicotarea concursului RidersClub. In discutia respectiva am apreciat valori precum coeziunea echipei, pro activitatea si spiritul de echipa, chiar daca solutia nu e cea mai buna, caci in razboaie nu exista invingatori, ci doar invinsi. Pe de alta parte ar fi ipocrit sa actionam narcisist, facand Rau in numele “apararii teritoriului”, dupa cat rau am patimit de la Daniel Sardan. Cred insa ca ar trebui transmis un mesaj, caci fara o colaborare intre organizatori, ambele competitii pot suferi.

Asadar sambata, 26 octombrie, va invitam la Cupa Veseliei si, daca doriti, sprijiniti alaturi de noi cauza unui climat civilizat in randul organizatorilor de competitii. Din fire suntem pacifisti, asa ca promitem o manifestare pasnica:)

Pace!

vandalizareCernicaP.S. Iata ce s-a intamplat dupa ce MPGul a intrat in Padurea Cernica, “teritoriul” celor de la BikeXpert Foto: Riders Club & Tabere cu Suflet (pozele nu sunt prelucrate in photoshop!)
TabereCuSuflet.058

Advertisements

About Radu

http://radusavin.ro
This entry was posted in 2013, AlteCompetitii, Comana, TeamXpert Sports Events and tagged , , , , . Bookmark the permalink.